Tips voor een lange accuduur

Tips voor een lange accuduur

Gebruik jij je laptop vooral onderweg? Dan is een lange accuduur cruciaal. In deze blog geven we 15 tips om het energieverbruik van je laptop zo laag mogelijk te houden.

Tip 1 – Energiebeheerschema

Het eerste dat je kunt aanpassen is het Energiebeheerschema. Zo’n schema is de verzameling van systeem- en hardware-instellingen die het stroomverbruik beïnvloeden. Standaard heb je twee schema’s (Gebalanceerd en Energiebesparing) die je kunt aanpassen. Ga naar Instellingen > Systeem > Energiebeheer > Slaapstand. Klik in dit venster op Extra energie-instellingen. Klik vervolgens op De schema-instellingen wijzigen om aan te geven na hoeveel minuten van inactiviteit het beeldscherm uitgeschakeld wordt en de computer in slaapstand gaat. Om het energieverbruik te verlagen kun je uiteraard het beste kiezen voor een korte tijd.

Tip 2 – Helderheid

Hoe helderder je scherm, hoe meer energie deze verbruikt. Zorg er dus voor dat de helderheid zoveel mogelijk geminimaliseerd wordt. De helderheid kun je aanpassen door in Energiebeheer te klikken op De schema-instellingen wijzigen naast het schema dat je gebruikt en vervolgens de schuifregelaar naar links te verplaatsen.

In dit geval is het wel belangrijk dat de adaptieve helderheid uitstaat. Dit is een functie die de helderheid van het beeldscherm automatisch aanpast aan het omgevingslicht. Klik hiervoor op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen, open het onderdeel Beeldscherm en zet beide opties onder Adaptieve helderheid inschakelen uit.

Tip 3 – Slaapstand

Windows heeft drie mogelijkheden om de computer tijdelijk uit te schakelen, waaronder de slaapstand. In de slaapstand worden alle geopende vensters en geopende programma’s in het werkgeheugen opgeslagen. Een computer uit zijn slaapstand halen gaat dus razendsnel, maar omdat het geheugen elektriciteit nodig heeft mag je laptop niet zonder stroom komen te zitten. Slaapstand is dus ideaal voor een korte pauze.

Bij Energiebeheer kun je per schema aanduiden hoelang het duurt voor je computer in slaap gaat. Laat je laptop dus sneller in slaapstand gaan wanneer hij op de accu werkt.

Tip 4 – Sluimerstand

De tweede mogelijkheid om de computer tijdelijk uit te schakelen is de sluimerstand. De sluimerstand bewaart al je werk en geopende programma’s op de harde schijf. Opnieuw opstarten duurt langer, omdat alles van de harde schijf ingelezen moet worden. De sluimerstand is dus ideaal voor een langere onderbreking. Door systematisch te kiezen voor sluimerstand bespaar je energie.

De laatste mogelijkheid is de hybride slaapstand, wat een combinatie is van de slaapstand en de sluimerstand. De laptop slaat alles op in het geheugen en op de harde schijf. Ontwaken duurt doorgaans slechts enkele seconden, tenzij de geheugeninhoud verloren is gegaan en alles ingeladen moet worden van de harde schijf. De hybride slaapstand is dus perfect voor relatief korte onderbrekingen.

Beide standen kun je aanpassen door in Energiebeheer te klikken op De schema-instellingen wijzigen naast het schema dat je gebruikt en vervolgens te kiezen voor Geavanceerde energie-instellingen wijzigen.

Energiebeheer (geavanceerde instellingen)

Tip 5 – Knop en kleppen

De sluimerstand en slaapstand kun je ook handmatig activeren met behulp van de aan/uit-knoppen, de slaapstandknop of simpelweg door de laptop dicht te klappen. Om de gewenste rustfunctie aan deze knoppen te koppelen, open je Energiebeheer en gebruik je in de linkerkolom de functie Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen.

Mythe 1 – Vermijd overladen accu’s

Een vaak gehoorde uitspraak is: “Haal de oplader uit de laptop wanneer de batterij vol is, want hierdoor riskeer je beschadiging van de batterij.” Maar voor moderne (lithium-ion) accu’s geldt deze oude batterijwijsheid niet. Het veiligheidssysteem verhindert dat de batterij te veel kan opladen en eventueel zou verhitten. Wanneer de accu te heet wordt is er meestal iets mis met het oplaadsysteem.

Tip 6 – Multimedia

Logisch dat je films in de beste kwaliteit wil bekijken, maar dit betekent wel een aanslag op de accuduur. Wil je een film kijken in de trein? Dan is het wellicht belangrijker dat je langer kunt kijken dan om het in de hoogste beeldkwaliteit te bekijken.

Om het energieverbruik te minimaliseren klik je in Energiebeheer op De schema-instellingen wijzigen en vervolgens op Geavanceerde instellingen om naar het onderdeel Multimedia-instellingen te gaan. Kies bij de optie Bij het afspelen van video voor de optie In evenwicht of Energieverbruik optimaliseren.

Tip 7 – Overzicht batterijverbruik

Heb je de indruk dat het batterijvermogen van je laptop er in korte tijd sterk op is achteruitgegaan? Dan kun je het beste eerst naar enkele systeeminstellingen kijken voordat je de accu controleert. Open de Instellingen in het Startmenu en navigeer naar Systeem en Batterijbesparing. Wanneer je op Batterijverbruik klikt krijg je een gedetailleerd overzicht waarop je kunt zien welk onderdeel het meeste elektriciteit verbruikt.

Tip 8 – Verbruik per app

In het overzicht van batterijverbruik kun je zien welk aandeel elk geactiveerd programma heeft in het totale energieverbruik. Bovendien zie je wat er verbruikt wordt door software die op de achtergrond notificaties verstuurt en updates uitvoert. Heb je het idee dat die teveel energie kosten? Klik dan op Instellingen voor achtergrond-apps wijzigen voor een overzicht van alle geïnstalleerde apps. Dan kun je beslissen of je die apps wel of niet in de achtergrond laat draaien.

Tip 9 – Besparingsmodus

In het venster Batterijbesparing kun je niet alleen inzicht krijgen in de energieconsumptie, maar ook tools vinden om het batterijvermogen te verlengen. Zo kun je de Batterijbesparingsmodus inschakelen om je computer vanaf een bepaald accuniveau automatisch activiteiten te laten onderdrukken. Standaard is dit accuniveau ingesteld op 20%. In de Instellingen voor batterijbesparing kun je dat niveau aanpassen naar eigen wens en aangeven welke apps altijd beschikbaar moeten blijven, zelfs al is de besparingsmodus ingeschakeld.

Mythe 2 – Leeghalen voor laden

Een van de meest hardnekkige mythes over accu’s is dat je ze eerst volledig moet ontladen voordat je ze oplaadt. Deze theorie stamt uit de tijd van de oude NiMH-batterijen. Voor de moderne lithium-ion-polymeeraccu geldt dit niet. Die raakt zelfs sneller uitgeput wanneer hij volledig opgeladen en ontladen wordt. Onthoud dat je bij een lage accustand beter gewoon oplaadt. Is de accu nog behoorlijk vol, wacht dan liever even met de volgende laadbeurt.

Tip 10 – Batterijrapport maken

Om een beeld te vormen van de kwaliteit van de accu kun je het systeem een batterijrapport laten samenstellen. In dit gebruiksrapport zie je onder andere de geschiedenis en de cycli van het opladen en ontladen van de accu vanaf het moment dat Windows werd geïnstalleerd.

Typ in het zoekvak naast de startknop Opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op de naam van de gevonden applicatie en kies Als administrator uitvoeren. Typ vervolgens powerefg/batteryreport in het zwarte vlak en druk op Enter. Windows zal je vertellen waar het batterijrapport staat. Het is een html-document dat je met een internetbrowser opent.

Tip 11 – Batterijrapport interpreteren

In het batterijrapport lees je bij Design Capacity de maximumcapaciteit van een nieuwe accu volgens de fabrikant. Full Charge Capacity toont de huidige capaciteit van de accu indien volledig opgelopen. Chemistry is het type batterij en Cycle Count is het aantal keer dat de batterij volledig werd opgeladen en ontladen. Sommige accu’s ondersteunen deze functie niet en tonen een liggend streepje.

Tip 12 – Schatting accuduur

In het batterijrapport vind je onder Battery Life Estimate een schatting van de levensduur van de batterij. Hier lees je het verschil tussen At Full Charge (volledig opgeladen) en At Design Capacity. Deze waarde klopt nooit helemaal, omdat het energieverbruik afhankelijk is van het soort toepassingen die je gebruikt. Bij films kijken, veel gebruikmaken van draadloos internet en een hogere schermresolutie zal de accu beduidend minder lang meegaan.

Mythe 3 – Opladen voor eerste gebruik

Een veelgehoorde uitspraak is dat je de accu van je nieuwe laptop minimaal twaalf uur moet opladen om deze te ‘trainen’. Net als de eerder besproken mythes is deze theorie gebaseerd op de oude NiMH-accu’s. Bij die accu’s was er namelijk sprake van het ‘memory-effect’: de accu’s ‘herinnerden’ zich als het ware het laatste oplaadniveau en namen dat als bovengrens voor nieuwe oplaadacties. Bij de moderne lithiumbatterij is daar geen sprake meer van.

Tip 13 – Save Battery

Ben je op zoek naar een meer gebruiksvriendelijke manier om de batterijstatus in de gaten te houden? In de Windows Store vind je de tool Save Battery. Deze slimme tool waarschuwt je met een geluidssignaal wanneer je het best kunt beginnen en ophouden met laden. Bovendien houd je met een Live-tegel zicht op het energieverbruik. Wanneer daarin iets opvallends gebeurt zal Save Battery je een melding geven. De gratis tool toont zowel de ontwerpcapaciteit als de reële volcapaciteit.

Tip 14 – Minder multitasking

Wanneer je lang wilt werken met dezelfde batterijlading, kun je je het beste zo veel mogelijk concentreren op één taak. Meerdere programma’s tegelijk openen vraagt vanzelfsprekend meer energie. Om zo min mogelijk energie te verbruiken kun je dus het beste alleen de toepassing geopend houden die je op dat moment gebruikt. Sluit waar mogelijk alle andere toepassingen die op de achtergrond actief kunnen zijn.

Een slimme manier om actieve programma’s te beheren is door te gaan naar Taakbeheer met behulp van de toetsencombinatie CTR + ALT + DELETE. In Taakbeheer krijg je een compleet overzicht van alle actieve processen en kun je deze tevens uitschakelen.

Taakbeheer Windows8

Tip 15 – Randapparatuur uitschakelen

Mocht je het onderste uit de kan willen halen wat betreft energiebesparing, zet dan de randapparatuur uit. Zo kan je bijvoorbeeld bluetooth uitschakelen, een externe harde schijf ontkoppelen of de externe muis ontkoppelen en in plaats daarvan het touchpad gebruiken. Schakel uiteraard alleen zaken uit waarvan je weet dat je ze niet gaat gebruiken. Typ Apparaatbeheer in bij Zoeken in het Startmenu en zoek in dit venster naar items die je nog kunt uitschakelen.

Deel dit bericht
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestEmail this to someone
iUsed.nl | Tweedehands (refurbished) Macs
4 sterren - gebaseerd op 455 TrustPilot beoordelingen
Ravenswade 150G 3439 LD Nieuwegein, Netherlands
+31 (0)30-248 40 06 Openingstijden: