Alles wat je moet weten over antivirussoftware

Alles wat je moet weten over antivirussoftware

Microsoft Windows is voor virussen en andere malware het meest vatbare besturingssysteem. Alhoewel Windows 10 al een stuk veiliger is dan vorige versies, is het nog altijd kwetsbaar voor malware. Virusbescherming is dus onveranderd noodzakelijk. Windows Defender is de virusbescherming die Microsoft standaard levert voor Windows. Maar hoe veilig is deze bescherming nou eigenlijk? In deze blog nemen we Windows Defender onder de loep en kijken we of deze wel betrouwbaar genoeg is om als enige beveiliging te gebruiken tegen malware.

Hoe werkt Windows Defender?

Windows Defender biedt op twee manieren bescherming. De real-time bescherming waarschuwt wanneer malware zichzelf probeert te installeren. Verder zal het op bepaalde tijden de computer automatisch scannen en gevonden bedreigingen automatisch in quarantaine plaatsen.

Hoe veilig is Windows Defender?

Doordat Windows nu van huis uit is voorzien van een virusscanner wekt het de suggestie al goed beveiligd te zijn. Maar diverse testresultaten tonen telkens weer aan dat de geïntegreerde bescherming van Windows eigenlijk onvoldoende is. Een belangrijke oorzaak voor de matige prestatie van Windows Defender is omdat het nagenoeg volledig vertrouwt op virushandtekeningen om malware te herkennen. Een virushandtekening is een deel van de programmacode van een virus, waaraan een antivirusprogramma de malware kan herkennen. Virussen zijn echter slimmer geworden en gebruiken veel technieken om herkenning te voorkomen. Zo verandert een virus bijvoorbeeld continu de eigen programmacode. Doordat Windows Defender niet opgewassen is tegen deze technieken, krijgt malware toch weer vrij spel.

Verschillende onafhankelijke laboratoria testen virusscanners op hun effectiviteit. Hoe zijn ze in staat virussen te identificeren? Kunnen ze de malware goed verwijderen? AV-Test en AV-Comparatives zijn twee van dit soort laboratoria. Als we kijken naar de testresultaten van AV-Comparative dan scoort Windows Defender wisselend rond de 90 en 96%. Je zult misschien denken dat dit geen slechte score is, maar het is ook geen goede. Windows Defender wordt door veel antivirustesters dan ook gezien als een basisbescherming. Het is dus vooral geschikt als basisbeveiligingsoplossing, maar onvoldoende wanneer je online winkelt en betalingen doet.

Is er een extra virusscanner nodig?

Ondanks dat Microsoft het besturingssysteem en hun beveiligingssoftware steeds veiliger maken is het nog niet veilig genoeg. En dit heeft alles te maken met de ontwikkelingen rondom malware. Het grootste probleem is dat de beveiliging van Windows een belangrijk doelwit is geworden voor cybercriminelen. Door de volledige integratie van Windows Defender in de huidige versie van Windows is er voorspelbaarheid gecreëerd. Iedere malwaremaker weet dit en zal de malware daarom zo programmeren dat het in ieder geval niet door Windows Defender herkend zal worden. Dit is dan direct de belangrijkste reden dat je eigenlijk niet volledig op de beveiligingssoftware van Windows kunt vertrouwen. Voor de malwaremakers is het namelijk een stuk eenvoudiger om detectie van één programma te omzeilen dan voor meerdere beveiligingspakketten. Uniformiteit in de beveiligingswereld is dan ook zeer gevaarlijk. Voor optimale beveiliging is het dus zeker noodzakelijk om het besturingssysteem te beveiligen met extra beveiligingssoftware.

Welke extra beveiliging is nodig?

Het aanbod van beveiligingsprogramma’s is enorm. Niet alleen zijn er veel leveranciers, ook biedt nagenoeg elke leverancier meerdere varianten van een beveiligingspakket voor Windows. Maar met welke beveiligingssoftware kun je je computer nu het beste beveiligen?

Slechte beveiligingssoftware bestaat eigenlijk niet. Alle antivirusfabrikanten willen niets anders dan een goede virusscanner op de markt brengen. Ondanks dat is er vaak wel een verschil in de bescherming wat een pakket biedt. Op basis hiervan kun je een selectie maken van beveiligingssoftware dat tot de top behoort, beveiligingssoftware dat in de middenmoot presteert en slecht scorende beveiligingssoftware.

Op de websites van AV-Comparatives en AV-Test kun je verschillende virusscanners vergelijken. Uiteraard zijn alle vermelde resultaten een momentopname. Maar op langere termijn laat het wel zien welke beveiligingssoftware steeds optimaal scoort en daardoor de titel beste virusscanner mag dragen. De onderstaande links verwijzen direct naar de meest recente testresultaten:

Testresultaten AV-Comparatives (juli-november 2017)

Testresultaten AV-Test (september-oktober 2017)

Is een gratis virusscanner wel voldoende?

Wie niet wil betalen voor antivirussoftware zal al snel gebruik maken van een gratis virusscanner. Er wordt vaak gesteld dat een gratis virusscanner onvoldoende bescherming biedt, maar dat is niet helemaal waar. Een gratis virusscanner is namelijk een visitekaartje: het hebben van de beste gratis virusscanner levert namelijk potentiële klanten op die overstappen naar de betaalde antivirussoftware.

Deel dit bericht
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestEmail this to someone
iUsed.nl | Tweedehands (refurbished) Macs
4 sterren - gebaseerd op 455 TrustPilot beoordelingen
Ravenswade 150G 3439 LD Nieuwegein, Netherlands
+31 (0)30-248 40 06 Openingstijden: