Hoe maak je een back-up van je laptop?

Hoe maak je een back-up van je laptop?

Windows is een stuk stabieler dan een paar jaar geleden. Toch kan het nog altijd zo zijn dat Windows om wat voor reden dan ook niet meer wil starten. Wat doe je om dit probleem voor te zijn? Een herstelstation maken op een usb-stick. Als Windows vastloopt en niet meer opstart kun je hiermee Windows opnieuw installeren. Een herstelstation voorkomt echter niet dat je jouw gegevens kwijtraak wanneer er iets gebeurt met je laptop. Daarom is het belangrijk om een back-up te maken. Wij raden aan om een systeemkopie te maken in plaats van ‘slechts’ een back-up. Een systeemkopie is namelijk een volledige kopie van het systeem. Hierdoor worden niet alleen je bestanden, maar ook je programma’s en instellingen meegenomen in de back-up.

Herstelstation maken

Een herstelstation maken in Windows is heel eenvoudig. Zorg ervoor dat je een lege usb-stick hebt van tenminste 8 GB. Klik nu op de startknop (links onderaan in je scherm), typ vervolgens Herstel en klik op de optie Herstel in Configuratiescherm. In het venster dat verschijnt klik je direct bovenaan op de optie Een herstelstation maken.

Selecteer nu de bovenste optie 'Een Windows 10 Herstelstation maken'.

Er wordt vervolgens gevraagd of Recovery Media Creator wijzigingen aan je systeem mag aanbrengen en daarop antwoord je met Ja. Er verschijnt een venster, waarin je klikt op Volgende. Windows zal nu eerst een scan uitvoeren, dit kan een aantal minuten duren.

 

Vervolgens geeft Windows aan welke stations je kunt gebruiken als herstelstation. Daarbij krijg je wel direct de waarschuwing dat alle inhoud op de usb-stick zal worden verwijderd. Klik op Maken om het proces in werking te zetten. Windows zal nu eventuele inhoud van de usb-stick wissen en daar de systeembestanden van Windows op installeren.

Wanneer dat gereed is, kun je met de usb-stick Windows opstarten zelfs als Windows op je laptop geen teken van leven meer geeft. In het ergste geval kun je het herstelstation gebruiken om Windows helemaal opnieuw te installeren.

Systeemkopie maken

Om een systeemkopie te maken raadpleeg je allereerst de back-up functie. Klik hiervoor op de startknop (link onderaan in je scherm), typ Back-up en klik op de optie Back-up maken en terugzetten. In het venster dat verschijnt klik je op Een systeemkopie maken.

Een systeemkopie maken

De tweede stap is het aansluiten van de externe media. Voordat je de juiste opties aan gaat vinken, dien je eerst een externe harde schijf aan te sluiten. Het is namelijk belangrijk om een back-up niet op een interne schijf te maken. Als er dan iets gebeurt met je apparaat, ben je namelijk ook je back-up kwijt. Gebruik hiervoor dus altijd externe schijf.

Vervolgens is het belangrijk op de juiste opties te selecteren. Kies voor Op een harde schijf, klik op het pijltje dat naar beneden wijst en selecteer de externe schijf die je zojuist aangesloten hebt. Zie je de schijf nog niet, dan klik je op Vernieuwen. Klik vervolgens op Volgende en selecteer alle stations die je mee  wilt nemen in de back-up. Het station waar Windows 10 op geïnstalleerd is, staat standaard geselecteerd. Controleer ten slotte je gemaakte keuzes en klik op Back-up starten.

Op een harde schijf

Tijdens de back-up is het gewoon mogelijk om je laptop te gebruiken. De back-up kan wel 2 uur duren, afhankelijk van de hoeveelheid data die je over gaat zetten. Vergeet je externe media achteraf niet los te koppelen en te bewaren op een veilige plaats. Herhaal dit proces eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld elke maand), zodat je zeker weet dat al je bestanden, programma’s en instellingen veilig zijn.

Deel dit bericht
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestEmail this to someone
iUsed.nl | Tweedehands (refurbished) Macs
4 sterren - gebaseerd op 455 TrustPilot beoordelingen
Ravenswade 150G 3439 LD Nieuwegein, Netherlands
+31 (0)30-248 40 06 Openingstijden: